15 Şubat 2012 Çarşamba

POPÜLER KÜLTÜR ELEŞTİRİSİ Mİ FAKİR EDEBİYATI MI?

 gençliği de sarmış olan ve olması gereken bir duruş var, bilirsiniz; popüler kültüre karşı durmak. neden böyle bir duruş gereklidir? çünkü bu kültürün sunduğu şeylerin içi boş olduğundan ve bozucu bir etkisi olduğundan gereklidir. ama bir de madalyonun diğer yüzüne bakalım. popüler kültür dediğimiz şey hayatımızın her alanına hakim. çok elitist bir zevke sahip değilseniz, bir çok şeyi ana akım medyanın içine girdiği anda duyarsınız. sizin öyle değilse bile çoğunluğun öyledir, emin olun. burada önemli olan beğendiğimiz şeyin ana akım içine girdiğinde nasıl şekil aldığı, özünü ve çizgisini koruyor mu? şöhret ve para onu ne kadar değiştirmiş? bu sorular önemli, insanlık sorunlarına duyarlı mı, yoksa sadece kendini mi önemsiyor?

 şimdi sorunun nerede patlak verdiğine gelelim; x kişi ana akım medyanın içindedir ve toplumsal meselelere duyarlıdır ama bahsettiğim popüler kültür eleştirisi yaptığını sanan kişi ona bok atıyor, yok efendim o şu kadar kazanıyormuş bu yaptığı samimi değilmiş. işte bu yapılan tam anlamıyla fakir edebiyatıdır, ne yapsın bu adamlar ve kadınlar çile, ızdırap içinde mi yaşasınlar? öyle yaşasalar onlardan haberin olur muydu? ikincisi aslında bu ifade kendisiyle ilgili bir deşifre içeriyor; diyor ki ben parayı bulsam kralını tanımam abi. işte samimiyet konulu eleştirilerin çoğunluğu bu şekilde, olmayanları ayrı tutuyorum.

 bir diğer grup ise şuna takmış, para kazanan sanatçılar hiç bir konuyla ilgilenmemeliler ve susmalılar. böyle yığınla insan var zaten. bu grup istiyor ki hepsi öyle olsun, zaten azınlıkta olan duyarlı insanlar yok olsun. buna tutarlılık falan diyemezsiniz, bu olsa olsa duyarsızlıktır ve sizin ne yapacağınız deşifre eden bir cümledir.

 ne yazık ki böyle düşünen bir çok üniversiteli mevcut, bu aslında onlara düşündürtülmek istenen bir ruhsuzluk, ilkesizlik ve duyarsızlık durumu. bir insanın ne kadar parası olduğu önemli değidir, mühim olan onunla ne yaptığı. bunun haricinde bazı sanatçılar sadece ayak uydurmak adına sevimlilik yapabiliyorlar onları ayrı tutuyorum ama sapla samanı ayırt edelim. toplumsal konulara duyarlı olanlara kulak verelim.

 bununla birlikte popüler kültür öcü değildir, düşünceler ve iyi şeyler bu sayede daha çok paylaşılır ve yayılır, önemli olan yozlaşmamak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder